flag_nl.jpg

Geboortedatum: 08.04.1947

Geboorteplaats: Hilo, Hawaii

Robert Kiyosaki is een Amerikaanse vastgoedinvesteerder, ondernemer en publicist. Hij zelfpubliceerde in 1997 het boek Rich Dad Poor Dad. Enkele jaren later werd hij in de Verenigde Staten en daarbuiten met dit boek bekend na een optreden in de Oprah Winfrey show.

Rich Dad Poor Dad speelt zich grotendeels af in Kiyosaki's jeugd. Als Robert 9 jaar oud is, vraagt hij zich af hoe hij rijk kan worden en waarom hij daarover op school niets leerde. Zijn eigen vader, Ralph H. Kiyosaki, kan hem niet met het probleem helpen.

Rich Dad

Ralph adviseert Robert echter advies in te winnen aan de vader van zijn vriend "Mike", die op de dezelfde school gaat. Deze man wordt in het boek aangeduid met Rich Dad en is een ondernemer op het grote eiland van Hawaii. Kiyosaki ontmoet de man regelmatig gedurende zijn tijd in basisschool en middelbare school en doet allerlei klussen voor hem. Rich Dad onderwijst Robert en zijn zoon Mike op originele wijze, door ze de mindset van het ondernemerschap aan te leren. Ze worden vernederd, krijgen eerst maar 10 cent per uur betaald en zekere tijd moeten ze gratis werken. Na enige tijd beginnen de jongens, 9 jaar oud, verdienmodellen te bedenken en zo goed te verdienen. 

Na diens overlijden in december 2008 onthulde Robert dat de naam van de man Richard Wassman Kimi was. Zijn zoon Mike heette in werkelijkheid Alan en verscheen daarna enkele malen op de Rich Dad Show, die door Robert Kiyosaki werd gestreamd via zijn website. 

Na zijn schooltijd ging Kiyosaki naar de US Merchant Marine Academy, een soort Hogere Zeevaartschool en besloot in 1969 een baan te accepteren van Standard Oil of California. Al na zeven maanden houdt hij het voor gezien en besluit hij bij het US Marine Corps te gaan. 

Kiyosaki in Vietnam

Robert dient in de Vietnam oorlog als helikopterpiloot. De oorlog heeft een grote invloed op zijn blik op de wereld. Hij komt tot de conclusie dat de oorlog wordt gevochten in het belang van de oliemaatschappijen. Ook leert hij de waarde kennen van goud, het edelmetaal dat door de Vietnamese bevolking in oorlogstijd op waarde wordt geschat. 

In 1971 krijgt Robert een belangrijk telefoontje. Zijn vader Ralph heeft ontslag genomen van zijn baan als inspecteur van het Hawaiaanse schoolsysteem uit protest tegen het beleid. Hij gaat in de politiek voor de Republikeinse partij met als doel assistent gouverneur te worden. Ralph wordt vernietigend verslagen en staat vanaf dat moment op de zwarte lijst. Hij heeft de rest van zijn leven problemen om voldoende inkomsten te genereren. 

In 1973 komt Robert terug uit Vietnam en bezoekt het huis van de Kimi's. De Kimi's zijn inmiddels multimiljonair en investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Robert heeft op dat moment slechts 3000 dollar spaargeld. Hij wil graag mee-investeren met de Kimi's maar krijgt te horen dat dat niet kan. Gezien zijn bescheiden vermogen, zou dat illegaal zij. Robert is teleurgesteld. 

Hoewel hij makkelijk een baan kon krijgen als piloot bij een luchtvaarmaatschappij, besluit Robert dat hij in zaken wil. In 1973 doet hij zijn eerste cursus in het kopen van vastgoed waar beslag op gelegd is. Hij wil een eerste vastgoedobject aankopen voor 56 000 dollar. Hij legt de aankoop voor aan Wassman Kimi, die hem door de wringer haalt. Rich Dad legt hem uit dat de investering geen cash flow gaat opleveren, en dat hij de koop moet ontbinden. 

Kiyosaki begint voor zichzelf

In 1974 accepteert hij een baan bij Xerox vanwege de uitstekende verkoop-training. Op dat moment is hij nog erg verlegen. Tijdens zijn dienstverband bij Xerox werkt Kiyosaki samen met zijn nieuwe vriend Larry Clark aan allerlei ideeën voor het opzetten van een business. In 1974 volgde Kiyosaki ook een vierdaagse cursus bij Excelerated Training (EST), een instituut dat opgezet was door Marshall Thurber. 

In 1977 begon Kiyosaki een part-time bedrijf. Samen met Larry Clark startte hij Rippers, dat nylon en velcro portefeuilles verkocht aan surfers in Hawaii. Een jaar later bracht hij een velcro-portefeuille voor joggers op de markt.

Tegen 1978 behoorde hij consistent tot de beste 5 verkopers van Xerox. Dat was het signaal om zijn baan op te zeggen. Hij begon een handel in Rock and Roll-merchandise. Inmiddels had Robert verschillende vastgoedbeleggingen gekocht, die hem meer geld opleverden, dan zijn baan. 

Kiyosaki werd instructeur en teacher bij Excelerated Business Schools. Een van de programma's van EST heette Money and You. Veel prominenten uit de Human Potential Movement hebben deze cursus gevolgd, waaronder Jack Canfield, Anthony Robbins, Sharon Lechter, Keith Cunningham en Hard Eker. 

De Rippers-producten konden gemakkelijk worden gekopieerd en Kiyosaki dacht dat het probleem was op te lossen door kapitaal op te halen. Omdat het bedrijf verliesgevend was, was het geld snel weer op. Een tweede financieringsronde bleek niet mogelijk. In 1979 ging het bedrijf bijna failliet. Rippers had een schuld aan de bank van 850.000 dollar, persoonlijk gegarandeerd door Kiyosaki. 

Hij bouwde zijn bedrijf vanaf de grond opnieuw op en ging rock en roll-merchandise verkopen. In 1982 explodeerden de verkopen door de komst van MTV. Januari 1984 verliet Kiyosaki het bedrijf. Hij ging weer cursussen doen, onder meer van R. Buckminster Fuller.

Robert Kiyosaki: relatie

In datzelfde jaar ontmoette hij Kim Meyer en na haar een half jaar het hof gemaakt te hebben, begonnen ze een relatie en besloten te trouwen. Iets later vertrekken ze naar Californië. Na een tijdje dakloos te zijn geweest, ontwerpen ze een plan om na 10 jaar 10.000 dollar per maand "passief inkomen" te genereren. Ze beginnen seminars te organiseren. 

Kim heeft in feite de vastgoedinvesteringen van het duo onder zich. Hun portfolio zou nu ongeveer 5000 appartementen bevatten. Het dagelijks beheer over de woningen wordt verzorgd door MC Properties, dat wordt geleid door Ken McElroy, die een persoonlijke vriend is geworden van de Kiyosaki's.

Robert Kiyosaki: conclusies

Enkele hoekstenen uit het gedachtegoed van Kiyosaki werken naar onze ervaring aantoonbaar niet. Een van de hoekstenen van zijn filosofie is 'passief inkomen'. Dat is volgens ons een gevaarlijk idee. Het maakt je lui en afhankelijk van geldstromen die je niet onder controle hebt.

Interessant is ook dat Kiyosaki al sinds de jaren 90 waarschuwt voor een economische crisis waarmee hij veel aanhangers heeft verworven. Het is makkelijk scoren met het voorspellen van een crisis, aangezien een economische recessie zich gemiddeld elke 7 tot 8 jaar zich voordoet, en veel burgers een recessie ervaren als een crisis. De grote economische meltdown die Kiyosaki voorzag voor het jaar 2016 heeft zich echter niet voorgedaan.

Robert Kiyosaki: de Rich Dad principes

In Rich Dad Poor Dad brengt Kiyosaki verschillende principes naar voren die helpen bij rijk worden.

'The rich don't work for money. They have money work for them.'

'Know the difference between an asset and a liability, and buy assets'. An asset puts money into your pockets, while a liability takes money out of your pocket.

'Your house is not an asset'. (Een eigen huis kost geld).

''The Rich Mind their own business. The poor and the middle class work for everyone else except themselves'.

'The Rich use corporations'. (Om belasting te besparen).

'The Rich Grow Their Financial IQ'. (Om belasting te besparen).

'The Rich work to learn'.

'The Rich train themselves to overcome obstacles'.

Rich Dad Poor Dad was oorspronkelijk bedoeld als een pamflet om de verkoop van het bordspel Cashflow Game aan te jagen. Het boek werd echter veel populairder dan het spel na een optreden van Kiyosaki in de Oprah Winfrey show. 

. Rich Dad Poor Dad werd gevolgd door een lange serie boeken die op hetzelfde thema voortborduren. De bekendste en meest originele daarvan zijn Cashflow Quadrant en Rich Dad's Guide to Investing, die hij samen schreef met Sharon Lechter.

flag_uk.jpg

Date of birth: 08.04.1947

City of birth: Hilo, Hawaii

Titels in ons aanbod / Books in our store

Rich Dad Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids about Money That the Poor and Middle Class

Rich Dad's Increase your financial IQ

Rich Dad's Guide to Investing: What the Rich Invest In, That the Poor and the Middle Class Do No

Rich Dad's Cashflow Quadrant: Guide to Financial Freedom

Infinite Returns: Money for Nothing ― Gold, Silver and Bitcoin for Free

Retire Young Retire Rich

Rich Dad's Prophecy

Why the Rich Are Getting Richer

Rich Dad's Escape from the Rat Race: How To Become A Rich Kid By Following Rich Dad's Advice

Rich RICH DAD'S GUIDE TO BECOMING RICH WITHOUT CUTTING UP YOUR CREDIT CARDS: TURN "BAD DEBT" INTO "GOOD DEBT"