Facebook verlegt grenzen bij censuur

Dit is een juweel. Facebook heeft nu een post van mij verwijderd, onder het hypocriete mom van 'factcheckers found missing context', omdat in het artikel iets werd gezegd dat volgens de factcheckers niet helemaal klopte. Let op, dit is nieuw! Het artikel zelf bevatte alleen een paar uitspraken van een man, en het weergeven van uitspraken is per definitie altijd correct. Het zijn tenslotte uitspraken, omdat iemand iets vindt.
De man was, hoe kan het ook anders, Donald Trump. Trump heeft deze week op zijn Telegram-kanaal gezegd dat hij 'in alles gelijk heeft gehad'. Wat blijkt? Als Trump een uitspraak doet, komen de fact checkers al in het geweer om de simpele reden dat hij die uitspraak doet. Heel bizar, want 1) je hoeft het er niet mee eens te zijn. 2) Het is een waarheid als een koe dat hij die uitspraken gedaan heeft. Dus het artikel was volkomen correct.
Het tweede vreemde van deze 'fact checking' actie is dat ik dit bericht van Trump helemaal niet op Facebook geplaatst heb. Trump heeft de uitspraak gedaan op zijn Telegram-kanaal. Hij noemt daar 10 punten waarin hij gelijk heeft gekregen. Maar dat bericht heb ik hier niet doorgeplaatst. Wat ik wel op 4 juni hier plaatste was zijn stelling dat hij gelijk heeft gekregen over de oorsprong van het China-virus, namelijk dat het uit een lab kwam. Daarbij hangt nu een 'missing context' labeltje waarin staat dat het niet klopt dat hij in 'alles gelijk heeft gekregen'. Wat ik niet beweer en wat Trump gewoon mag vinden. Zijn stelling over het Wuhan-lab klopt overigens voor zo ver ik weet.
Facebook en zijn 'fact checkers' doen er letterlijk alles aan om de wereld haarscherp te laten zien hoe leugenachtig ze zijn. Dat ze het besluit hebben genomen de waarheid te verbergen, te liegen en te bedriegen totdat ze door de hele wereld uitgekotst worden, want die kant gaat het op. Het gaat Facebook kennelijk niet ver genoeg om de voormalige president zijn account te bevriezen, maar het is anderen zelfs niet toegestaan zijn uitspraken weer te geven. En nog bizarder, het missing context-labeltje verschijnt dan zelfs bij een uitspraak die een andere is dan de uitspraak die 'gefactcheckt' is.

 

 

'Impassioned, scholarly and succinct' The Times

A fantastically timely book written by one of the smartest thinkers in Britain' Piers Morgan

 

 

 

 

 

Reageer op dit bericht