Sterven British Airways piloten aan de prik?

Geluidsfragment van een onbekend persoon. Beweert dat inmiddels 3 British Airways piloten zijn gestorven aan bijwerking van de covid-prik. BA is volgens hem nu in overleg met de Britse overheid over de vraag of het voor hun geënte piloten verantwoord is om te vliegen. 

 

 

Hieronder een fact check van de Belgische juriste Carine Knapen. 

REUTERS FACTCHECKED OOK ( EN HOE ! 😂 )

Uitgangspunt : vier ATPL piloten ( 30-40 jaar ) van British Airways zijn kort na vaccinatie plots overleden. Er circuleerden op Twitter berichten van een man die bevriend is met een piloot van BA die hem toevertrouwd zou hebben dat sinds het overlijden van deze piloten " things are getting pretty crazy " omdat 80-85% van de piloten gevaccineerd is en de vliegtuigmaatschappij in crisisberaad zou zijn met de Britse regering over de vraag of Britse piloten nog mogen vliegen.

Reuters heeft dit gefactchecked en is tot de volgende conclusie gekomen :

" British Airways is not in “crisis talks” with the British government about vaccinated pilots. Four pilots have recently died – and British Airways says none of these is linked to vaccines. "

Hoe is zij tot die conclusie gekomen ?

Zij heeft naar eigen zeggen British Airways gecontacteerd. Een niet nader bij naam genoemde medewerker heeft GEZEGD dat er geen crisisberaad is met de Britse regering, dat er wel degelijk 4 piloten overleden zijn maar hun overlijden niet te wijten is aan het vaccin.

Dr. Branch, Directeur risk management van de UK Medicines & Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) ( dus het agentschap dat vaccins goedkeurt ) heeft in een verklaring gesteld dat er met hun organisatie geen crisisberaad wordt gevoerd. ( neen, natuurlijk niet, de stelling is dat er crisisberaad wordt gevoerd met de Britse regering), dat zij geen weet hebben van overlijdens van piloten na vaccinatie ( ah neen ? die zijn er anders wel ) en er geen discussies gevoerd worden met BA of andere vliegtuigmaatschappijen inzake vliegbeperkingen ( mja, dat behoort ook niet tot haar bevoegdheid )

“Our advice remains that the benefits of the vaccine outweigh the risks in the majority of people. It is still vitally important that people come forward for their vaccination and for their second dose when invited to do so.

Voilà. Dat is het "bewijs" dat het bericht vals is 😀
Twitter en andere social media hebben meteen de berichten verwijderd wegens in strijd met hun community richtlijnen.
Zo doen ze dat.

Deze factcheck is hilarisch slecht. Waardeloos.
Wat Reuters - met de nodige ernst - hadden moeten doen maar niet gedaan heeft :

 1. De identiteit van de overleden piloten is gekend. British Airways heeft bevestigd dat deze piloten kort voor hun plots overlijden gevaccineerd werden. Heeft Reuters de nabestaanden van de piloten gecontacteerd om hun versie van het verhaal te kennen ? Neen.
 2. Heeft Reuters aan British Airways gevraagd wat dan wel de doodsoorzaak is van de piloten ( als het niet door het vaccin is ) en hoe het komt dat er plots kort na mekaar 4 piloten overleden zijn ? Neen.
  3.De identiteit van de persoon die de Tweet de wereld in gestuurd heeft is gekend. Heeft Reuters deze persoon gecontacteerd om het verhaal uit eigen mond te horen en de gegevens te bekomen van de piloot waarmee hij bevriend is om informatie in te winnen ? Neen.
 3. Heeft Reuters andere piloten gecontacteerd om te polsen hoe zij de zaken zien en wat zij intern opgevangen hebben ? Neen.
 4. Heeft Reuters leden van de verschillende partijen van de House of Lords gecontacteerd om na te gaan wat er over dit topic al dan niet gezegd is geworden in de Kamer ? Neen.
 5. Heeft Reuters enige onafhankelijke organisatie gecontacteerd ( die geen banden heeft met de pharma industrie ) om na te gaan wat het risico van bloedklonters is bij gevaccineerde ATPL piloten die grote hoeveelheden passagiers vervoeren via de lucht ? Neen.
 6. Heeft Reuters uitgezocht hoeveel piloten er jaarlijks overlijden aan één of andere aandoening en de vergelijking gemaakt met het aantal overlijdens van piloten sedert de aanvang van de vaccinatie ? Neen.
  Reuters heeft helemaal niets uitgezocht en niets bewezen.

Waarom is Reuters niet dieper ingegaan op de materie ?
Omdat het natuurlijk zeer delicaat is. Als zou vast komen te staan dat piloten na de vaccinatie wel degelijk overlijden door een bloedklonter of hartfalen, dan staat de wereld op zijn kop en is het afgelopen met de vaccinaties.

Pro memorie : VAERS en Eudravigilance hebben al ettelijke duizenden plotse overlijdens geregistreerd tussen 2 en 16 dagen na vaccinatie.
Sommigen zijn zelfs binnen het uur overleden. Men denke dan bvb aan de Amerikaans 30jarige verpleegster die voor de ogen van de pers ingestort is.
Het is geweten dat bepaalde vaccins bloedklonters veroorzaken. Het is ook al door diverse landen bevestigd dat personen overleden zijn door bloedklonters die veroorzaakt zijn door Astrazeneca en J&J.
Maar.... bij piloten gebeurt dit dus niet ?
Meerdien is het een vaststaand feit dat er hoe dan ook een groter risico is op bloedklonters bij vluchten op grote hoogte Recentelijk zijn er verschillende artikelen verschenen in de pers waarin gesteld werd dat vliegmaatschappijen overwegen om geen gevaccineerden toe te laten op hun vluchten omdat het risico op bloedklonters te groot is.
DAT is niet gefactchecked maar onder de mat geveegd.

In fine : piloten moeten aan strenge medische eisen voldoen. Zij moeten jaarlijks een " medical " doen ( een volledige medische check). Voor ATPL piloten is dit zelfs 2 x per jaar. Bij de minste medische afwijking krijgen ze een vliegverbod. Ze moeten optimaal gezond zijn. Piloten mogen tot 24 u voor een vlucht geen druppel alcohol drinken. Als zij zich niet goed voelen blijven ze aan de grond. Brillendragers moeten altijd een reservebril bij hebben.
Kortom, deze piloten hadden GEEN onderliggende aandoeningen. Ze waren gezond. De pertinente vraag die zich hier stelt is dus : door wat zijn deze piloten (30-40 jaar ) overleden ?

Gelukkig zijn er op elke passagiersvlucht twee piloten. Als de ene onwel wordt, neemt de andere het over. Alle ATPL vluchten geschieden op automatische piloot. De Boeings worden enkel manueel bestuurd tijdens het opstijgen en het landen ( en zelfs dan is er automatisch begeleiding ). U hoeft dus niet bang te zijn om te vliegen.

Carine Knapen.

2 reacties

 • Zelden zoveel onzin in 1 bericht gelezen.
  Waarom geloof je de onbekende wel die beweert dat de piloten zijn overleden, maar de persoon die dit weerspreekt niet?
  Omdat het in je straatje past.

  “Men denke dan bvb aan de Amerikaans 30jarige verpleegster die voor de ogen van de pers ingestort is.”
  Fake news, deze dame heeft uitgebreid op social media en op tv laten zien dat ze springlevend is.

  Als je jezelf serieus wilt noemen, zorg dan ook dat je onafhankelijk rapporteert.

  SRV
 • Kijk jou even stemming maken! De eerste zin al. Als je dat bericht goed had geluisterd gaat het niet allemaal om piloten in de categorie 30-40 van BA. Daarmee ben je wel redelijk af.

  Dan zeg je “Hoe is zij tot die conclusie gekomen”. Nou door contact te hebben met BA. Dat staat ook in het bericht.
  En dus dat de directeur MHRA zegt dat hij er geen kennis van heeft is dan ook wel vrij logisch en is ook niets zeggend en is ook geen bewijs dat er niets aan de hand is.

  Het enige wat we weten is dat BA zegt dat er 4 (niet 3, helaas) piloten zijn overleden.
  Niemand heeft gezegd dat ze gevaccineerd zijn (alleen dat audiobericht, en dat is heresay)

  En ja, ik wil ook HEEL graag weten wat er met die 4 piloten is gebeurd.
  Maar totdat we dat echt weten is het speculeren. Dus doe dat dan niet!!!!!

  Jasper

Reageer op dit bericht